TUTIN
Serbian English French German Russian Spanish Turkish
  • test
  • test2
  • test3
  • test4
  • test5
  • test1

TUTIN

Tekst

Opština Tutin kao jedna od Sandžačkih opština nalazi se na teritoriji jugozapadne Srbije i ograničena je teritorijama 7 drugih opština: Novim Pazarom, Sjenicom, Zubinim potokom i Istokom iz Srbije, a Rožajama, Beranama i Bijelim Poljem iz Crne Gore.
Teritorija opštine Tutin sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000m prostire se na površini od 741 km2 što je čini, zajedno sa opštinom Novi Pazar, drugom opštinom Raškog okruga, dok je po broju stanovnika (30.054) treća opština istog okruga.

Reljef je pretežno planinski, prožet klisurama Ibra i nekih njegovih pritoka. Prirodne karakteristike ovog kraja otežavale su uslove za ostvarivanje saobraćajnih veza sa ostalim krajevima u zemlji, te stoga komunikacijske veze nisu na zadvoljavajućem nivou. Od saobraćajnica sa teritorije opštine Tutin treba pomenuti: Jadransku magistralu (Putni pravac Mehov krš – Zubin potok) i Ibarsku magistralu (Putni pravac Novi Pazar – Ribariće).

Na kraju treba reći da je u planu izgradnja auto-puta preko Pešterske visoravni što će u velikoj mjeri doprineti poboljšanju ukupne slike o komunikacijskim kanalima ovog kraja.

Istorijski podaci
Od predistorije do VII vijeka n.e.

Najstariji nalazi o stanovništvu na teritoriji tutinske opštine potiču iz Delimeđa iz vremena prije 3 000 godina. Po mišljenju mnogih naučnika i istraživača najstariji stanovnici Tutina i Pešteri u cjelini bili su Dardanci koji su ilirsko pleme. Pretpostavlja se da Dardanci i nisu Iliri vec neko autohtonije, starije pleme.
U našem kraju izvršena je velika smjena stanovništva početkom VI stoljeća prije nove ere. Došli su Autarijatiilirsko pleme sa zapada, možda iz limske doline, i proterali Dardance prema dolini rijeke Ra­ške, gdje su tokom starijeg gvozdenog doba razvili svoju osobenu kulturu.
Dardanci su bili stočari i vrlo ratoborni, dugo su ratovali sa južnim susjedima, Makedoncima, kao i sa Rimljanima.
Balkansko poluostrvo bilo je na udaru Rimske ekspanzije počev od II stoljeća. Naši krajevi, znači i tutinska opština, ušli su u sastav Rimske provincije Dardanije, koja je obuhvatala dijo Makedonije južno od Skoplja, Kosovo i teritoriju do Niša, a na zapadu je obuhvatala gotovo čitavu teritoriju Sandžaka. U tom periodu gotovo čitavo starosjedelačko ilirsko stanovništvo bilo je romanizirano. U vrijeme podele Rimskog carstva na Zapadno i Istocno, današnja tutinska teritorija našla se na graničnim predjelima ta dva carstva.
Izvjesno je da su Rimljani imali vec veoma rano svoj rudnik gvožđa u Gluhavici.
Sloveni su okončali svoje prodore na Balkan početkom VII vijeka. Starosedelačko stanovništvo se, ispred slovenske ekspanzije, povlačilo u južne brdske predjele. Pretpostavlja se da su starosedeoci, povlačeći se ispred Slovena, ostajali u brdskim predelima koji su bili teško dostupni. To stanovništvo je kasnije u najvećem broju slovenizirano.
Srbi su naselili staroraške krajeve, kojima je pripadala i današnja teritorija opštine Tutin, još početkom VII vijeka. Pouzdano se može reći da je u tim krajevima formiran jedan od prvih, ako ne i prvi, srpski plemenski savez iz koga je u XII vijeku konstituisana nezavisna srpska država Raška
Prodorom Slovena na ove prostore tokom VII vijeka zatečeno autohtono stanovništvo je okupirano i tokom dužeg vremena slovenizirano. Stvaranjem prve bosanske države tokom X vijeka zateceno starosjedelačko stanovništvo ilirskog porijekla, koje je ranije tokom vremena romanizirano i slovenizirano, istrazivači u ovom vijeku identifikuju kao dobre Bošnjane. Dok su se susjedna plemena i narodi priklonili katoličkoj ili pravoslavnoj religiji, dotle je autohtono bošnjačko stanovništvo izgradilo svoju sopstvenu bogumilsku religiju, poznatu pod imenom Bosanska crkva. Pod tim identitetom Bošnjaci su odbijali da se priklone bilo katoličkom Rimu, bilo pravoslavnom Vizantijskom Carigradu.
Nešto više od sto godina prije dolaska Turske na Balkan, najveći dio teritorija današnjeg Sandžaka pripojen je Bosni.
Dolaskom Osmanskog carstva na ove prostore, bošnjačko bogumilsko stanovništvo prihvatilo je Islam kao spas pred naletima katoličkih i pravoslavnih misionara, tim prije sto je bogumilstvo odnosno Bosanska crkva u mnogome u svom učenju i vjerskim obredima imalo dodirnih tačaka sa islamskim učenjem. Nešto preko sto godina trajalo je osvajanje Sandžaka i Crne Gore od strane Osmanlija.

Kulturni život u opštini je prilično raznorodan, a posebno obeležje mu daju Dani kulture, smotra narodnog stvaralaštva, festival dečje pjesme i brojni seoski vašari. Iako postoje različite kulturne manifestacije, kulturni život nije dovoljno razvijen, bez adekvatnih kapaciteta za njegovo odvijanje.

Ukoliko zelite da dobijate najnovija obavestenja sa naseg sajta, prijavite se na nasu mailing listu

Vi ste posetilac:

Your IP 54.167.177.180
19:14:45 01-03-2015
Online 1
User online 0
Guest online 1
Danas 41
Ove nedelje 41
Ovog meseca 41
Proslog meseca 1828
No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.

VREME

ANKETA

Najbolji smer u Tehnickoj skoli je: